REVIEW: CACAO NIBS

I Love Health blog: ‘Cacao’ en ‘gezonde super food’ in één zin noemen is vergelijkbaar met een zin als: ‘Ik ga een paar weken naar de Seychellen….’ Heaven on earth dus. Want cacao is inderdaad een healthy super food! Het gaat in dit geval wel om rauwe cacao. Dit is in meerdere varianten verkrijgbaar: cacao poeder, bonen, paste (boter) en cacao nibs. Dit zijn kleine harde cacao brokjes, iets groter dan hagelslag. Ik testte de afgelopen maand deze cacao nibs van het merk Sense van het Superfood Centre. 

Waarom is rauwe cacao gezond?

Het belangrijkste verschil met normale chocola is dat rauwe cacao niet verhit is boven temperaturen van 38 tot 40 graden. Hierdoor blijven alle vitaminen, mineralen en enzymen optimaal aanwezig in het product. Daarnaast bevat rauwe cacao geen melk en suiker. Rauwe cacao heeft een positieve werking op hart- en bloedvaten, bloeddruk en je cholesterol. Het is daarbij een super antioxidant. Ook is rauwe cacao goed voor je humeur. Net als bij normale chocolade, maar dan nog beter! Het regelt namelijk de endorfineproductie in je lichaam, dat is waar je een goed gevoel van krijgt. Het bevat ook serotonine, het geluk hormoon dat werkt als een antidepressivum. Daarnaast bevat rauwe cacao ook theobromine en cafeïne, twee stoffen die ons lichaam en ons brein stimuleren. Je zou ’s ochtends prima een handje cacao nibs kunnen nemen i.p.v. je vertrouwde kopje koffie. Beide hebben een stimulerend effect op je.

Hoe eet ik de cacao nibs?

Cacao nibs verwerkt in met name ontbijtgerechten zijn mijn favoriet. Als je ze zo eet – uit het handje - is het wel wat bitter. Dus als vervanger van een zak M&M’s op de bank met je beentjes omhoog is wat mij betreft toch niet zo’n goed idee… Maar door smoothies, je yoghurt of op een pannenkoek is het waanzinnig lekker!

Op I Love Health kun je de rest van deze blogpost lezen met daarbij foto’s en recepten ter inspiratie voor je cacao nibs.